Gå till huvudinnehåll

Borstset för vallning av skidor

Komplett set borstar för längdskidor.

Perfekt inför vintersäsongen, ett set med rotorhandtag och borstar för att valla och rengöra längdskidor.

Här får du en förvaringsväska innehållande ett rotorhandtag, en dubbel polerande stålborste och en dubbel kombiborste.

Rotorhandtaget är för dubbla borstar, i slipat härdat stål med plexiskydd för uppkast från skidan. Den dubbelpolerande stålborsten har tagelborst i 6 mm längd, som öppnar upp och rengör ordentligt. Stålborsten används som optimal första rengöring före vallning. En dubbel kombiborste med tagelborst som borstar ut och tar fram strukturen och en nylonborste som efter applicering av paraffin eller pulver, polerar och skapar den färdiga ytan.

Artikelnummer för borstsetet är 68000999.


 

Flour förbjudet i skidtävlingar

Från den 1 juli 2023 är vallaprodukter som innehåller flour förbjudna i alla skidtävlingar, även Vasaloppet. Förbudet har införts då flourcarboner i vallan är farliga för både människor och natur. Flera åtgärder och rekommendationer har tagits fram för att säkerställa att skidåkare och utrustning följer de nya riktlinjerna Här är några punkter att tänka på:

Rengöring av utrustning

Allmänt: Rengör all utrustning noggrant för att undvika spår av flourprodukter.

Verktyg: När du rengör dina verktyg, se till att få bort alla dammpartiklar genom att använda tryckluft eller dammsugning.

Borstarna är svåra att få 100% rena därför rekommenderas att byta ut dem.

Skidor: Stenslipning är inte helt tillförlitligt för att rengöra belaget från flour. Därför rekommenderas att varmsickla belaget flera gånger med flourfri valla efer stenslipning.

Rengör även dina skidor minst två gånger med flytande glidvallarengöring och borsta dem med metallborste mellan påläggningarna.

Ny teknologi

Svensk skidsport använder ny avancerad utrustning för att spåra flour i skidutrustning, vilket kan vara en bra resurs för att säkerställa att utrustningen är i linje med de nya reglerna.

Information och utbildning: Håll dig uppdaterad om de senaste riktlinjerna och rekommendationerna från Internationella Skidförbundet (FIS) och nationella skidförbund.

FIS och Svenska Skidförbundet (SSF) har publicerat rengöringsrekommendationer och andra resurser för att hjälpa skidklubbar och åkare att anpassa sig till de nya flourreglerna.